Babushka taart


Babushka taart

Ingrediënten

· Funcakes biscuitmix
· Funcakes Botercrème
· Lemon curd Chivers (AH)
· Champagne/Praline and cream Loreann oils
· Witte chocolade/Hazelnoot Patidess
· Citroenkwarktaart Mona (Supermarkt)
· Roomboter
· Eieren
· Rolstok glad
· Eetbare lijm.
· Penseeltje
· Funcakes fondant wit/roze
· Sugarflair dark brown/chestnut/Violet/
· Americolor purple
· Wilton Sky blue/Rose
· Sugarflair dust roze/ blauw/ bruin/ brons
· Tylose
· Babushka uitsteker (cakesbybien)
· CK Texture Set – Fabric
· Uitsteker rond 5 cm.
· JEM Bows size 1-3, set/3
· Uitsteker rond 2,5 cm
· PME Flower Blossom Plunger Cutter SMALL
· Dowels Wilton
· Bakvorm rond 7,5 cm/10 cm/ 12,5 cm
· Callebaut fondant 1 kilo
· Cakedrum 15 cm
· Grosgrain ribbon bruin 12mm
· JEM Tool 12 – Petal Frill & Half Round

Maak de Biscuit zoals op de verpakking staat.

Prik na de genoemde tijd wel even voor de zekerheid met de satéprikker in het biscuit om te kijken of hij echt gaar is.

Ik persoonlijk vind het fijner werken als ik het biscuit van te voren gemaakt heb.
Het biscuit wordt nog lekkerder en makkelijker te vullen als je het na het afkoelen een nachtje (of langer) in de vriezer hebt gehad.
Wel goed met twee zakken erom bewaren tegen smaak overdacht.

Rol een stuk fondant uit tot een plak van 3 mm en bekleed hiermee de drum.

Snij het biscuit door op ongeveer 2 cm van de onderkant voor het vullen.
De onderste taart maat 12,5 cm heb ik gevuld met lemon curd en citroen kwarktaart.

Let op vul iets van het randje af zodat het er niet naast komt met het terugplaatsen van de bovenkant.

Ik prik altijd boven elkaar op de twee losse delen een cocktailprikker (tijdelijk) zodat ik precies kan zien waar hij op elkaar moet, handig voor als je net niet helemaal recht hebt doorgesneden. Een dun laagje citroen kwarktaart op de oppervlakte smeren.

Druk voorzichtig de bovenkant er weer op.
Snij dan nog een deel doormidden voor de Lemoncurd vulling.

Druk de bovenlaag er weer terug op en smeer de taart af met de botercrème die je daarvoor apart hebt gehouden.
Niet te dik het is immers alleen om het Fondant “vast” te laten zitten.

Plaats hem een kwartiertje in de koelkast om de botercrème op te laten stijven.

In tussen rol ik de Callebaut fondant uit tot een plak van ongeveer 3mm.

Kijk voor de zekerheid even het echt past door hem over de bakpan heen te leggen en je genoeg ruimte hebt om te bekleden en strak te trekken.
Je mag best een stuk van 10 cm rondom overhouden, beter te ruim dan te krap.

Maak het jezelf niet onnodig moeilijk door te krap te werken.

Haal je taart uit de koelkast en plaats de lap fondant gecentreerd in het midden op de taart. Neem de lap in je handen iets over de binnenkant van je polsen, of als je dat makkelijker vind licht over je rolstok heen rollen zodat je hem uit kunt rollen van voor tot achter de taart. rijf eerst over de bovenkant en voorzichtig met de ronding mee.
Zie voor tips youtube daar staan heel veel filmpjes over het bekleden van taarten.
Met de smoother ga ik net zo lang over alles heen totdat hij mooi strak is.

Snij dan iets ruimer dan de taart zelf het overtollige fondant af en ga nogmaals met de smoother erlangs zodat die laatste millimeters ook netjes tegen/ onder de taart verdwijnt.

Zet de taart voorzichtig op de drum dit kan door hem voorzichtig op te pakken of door een speciale schep van Wilton.

Stud dan de taart met vier dowels zodat de onderste taart niet door gaat zakken.

De 10 cm taart heb ik gevuld met praline and cream botercrème, en de tweede laag met hazelnoot botercrème.

Deze ook weer afgesmeerd en bekleed.

Voordat je hem bovenop de onderste taart zet even met 1 dowel stutten. En op de dowels van de onderste taart een taartkartonnetje leggen met precies dezelfde maat als de taart van de tweede laag. Zodat hij niet onder het taartje uitkomt.

De bovenste laag is een 7,5 cm taartje. Deze heb ik gevuld met witte chocolade en champagne botercrème.
En ook deze weer afsmeren en bekleden.
Op de tweede laag leg ik ook weer een taartkartonnetje op de dowel zodat het bovenste taartje er ook weer precies op past en hij er niet onderuit komt.

De rand voorzie ik van grosgrain ribbon met stikrandje die ik met een stukje dubbelzijdig tape aan de achterkant bevestig.

De babushka`s maken is behoorlijk wat werk geweest. Alles zelf gekleurd van wit fondant en laten uitharden op de ronding van de bakvormen. Zodat ze zo een paar dagen of weken van te voren gemaakt kunnen worden. Je kunt het gewoon met een klein beetje eetbare lijm op de zijkant van de bakvorm plakken en als het uitgehard is met een needle tool er voorzichtig afhalen.

Met de uitsteker van Bien heb ik alle delen uit gestoken. En bevestigd op een rond uitgestoken stukje fondant.

Het reliëf is met het matje uit de fabric set gemaakt.
De strikjes zijn gemaakt met de JEM set, en dan de aller kleinste.

Alle kleuren eerst in pastel gemaakt en de strikjes met een stukje fondant dat iets meer van dezelfde kleur heeft.

Al het roze is van de kant en klare Funcakes roze fondant. Het strikje met de Wilton Rose iets donkerder gekleurd.

Paars is een lastige kleur maar door de twee verschillende soorten met elkaar te mengen toch een mooie kleur paars gekregen.

Bloemetjes uit een stukje wit fondant verstevigd met tylose uitgestoken. En met verschillende poeders de kern een kleurtje gegeven.

De meisjes ook een blush gegeven met de Sugarflair pink lustre. Door met een klein penseeltje kleine rondjes te draaien op de wangetjes krijg je net een mooi blosje.

Het mondje gemaakt met de JEM Tool 12 – Petal Frill & Half Round Kun je de mondjes maken.

De middelste taart is voorzien van rondjes met dezelfde structuur als de onderkant van de babushka`s. Alles met eetbare lijm vastgezet.

Tip:

Voor het uitrollen van fondant kan je je werkoppervlak /handen en rolstok licht insmeren met crisco. Alle bakkersbenodigdheden koop ik online bij Deleukstetaartenshop.nl of anders indien aangegeven.

Geef een reactie
  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>