Bol Taart


Bol Taart

Ingrediënten

· FunCakes Mix voor Biscuit
· Blana rvs schaaltje 11 cm ( Ikea/Xenos)
· Roomboter
· Eieren
· Roze fondant Funcakes
· Bruin (1x 250 gram) marsepein Funcakes voor bekleden
· Wit fondant Funcakes
· Dr. Oetker invetspray
· Satéprikker
· Poedersuiker
· Basterdsuiker
· Rolstok glad
· Funcakes botercreme mix
· Glazeermes
· Eetbare lijm.
· Penseeltje
· Mona citroenkwarktaart
· Lemoncurd Chivers (AH)
· Wilton Ribbon Cutter & Embosser set

Maak het biscuitbeslag zoals op de verpakking staat.

Prik na de genoemde tijd wel even voor de zekerheid met de satéprikker in het biscuit om te kijken of hij gaar is.

Ik persoonlijk vind het fijner werken als ik het biscuit van te voren gemaakt heb.
Het biscuit wordt nog lekkerder en makkelijker te vullen als je het na het afkoelen een nachtje (of langer) in de vriezer hebt gehad.
Wel goed met twee zakken erom bewaren tegen smaak overdacht.

Snij het biscuit door op ongeveer 2cm van de onderkant voor het vullen.
De onderste laag heb ik gevuld met Mona Citroenkwark.
Let op vul iets van het randje af zodat het er niet naast komt met het terugplaatsen van de bovenkant.

Ik prik altijd boven elkaar op de twee losse delen een cocktailprikker (tijdelijk) zodat ik precies kan zien waar hij op elkaar moet, handig voor als je net niet helemaal recht hebt doorgesneden.

Druk voorzichtig de bovenkant er weer op en snij dan nog een deel doormidden voor de tweede vulling met lemoncurd.
Druk de bovenlaag er weer terug op en smeer de taart af met de botercrème die je daarvoor apart hebt gehouden, of nog in de vriezer had staan.
Niet te dik het is immers alleen om het marsepein “vast” te laten zitten.

Plaats hem een kwartiertje in de koelkast om de botercrème op te laten stijven.

In tussen rol ik de bruine marsepein uit tot een ronde plak van 2 a 3 mm.

Kijk voor de zekerheid even het echt past door hem over het schaaltje heen te leggen en je genoeg ruimte hebt om te bekleden en strak te trekken.
Je mag best een stuk van 5 cm rondom overhouden, beter te ruim dan te krap.
Maak het jezelf niet onnodig moeilijk door te krap te werken.

Haal je taartje uit de koelkast en plaats de lap marsepein gecentreerd in het midden op het taartje. Neem de lap in je handen iets over de binnenkant van je polsen, of als je dat makkelijker vind licht over je rolstok heen rollen zodat je hem uit kunt rollen van voor tot achter de taart.
Wrijf eerst over de bovenkant en voorzichtig met de ronding mee.
Zie voor tips youtube daar staan heel veel filmpjes over het bekleden van taarten.
Met de smoother ga ik net zo lang over alles heen totdat hij mooi strak is.

Snij dan iets ruimer dan de taart zelf het overtollige fondant af en ga nogmaals met de smoother erlangs zodat die laatste millimeters ook netjes tegen/ onder de taart verdwijnt.

Van restjes fondant rol ik kleine lapjes en steek daar de rondjes uit die ik vastzet met eetbare lijm.

En als laatste met de ribboncutter een reepje om het taartje heen en een strikje.
Ik meet het altijd even op met een meetlintje zodat ik maar één naadje heb, en die plaats ik aan de voorkant waar ik het strikje op bevestig.

Tip:

Voor het uitrollen van marsepein kan je je werkoppervlak bestuiven met poedersuiker.
Ook je handen kan je hiermee inkloppen tegen het plakken.

Alle bakkersbenodigdheden koop ik online bij Deleukstetaartenshop.nl of anders indien aangegeven.

Geef een reactie
  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>