Koepeltaart


Beestjestaartje

Ingrediënten

• FunCakes Mix voor Biscuit
• PME Deep round Cake Pan 15 x 7,5cm
• Roomboter
• Eieren
• Wit Callebaut fondant 500 gram voor bekleden
• Wit Callebaut fondant 250 gram voor de drum
• Wit Funcakes fondant 250 gram voor het koepeltje
• Dr. Oetker invetspray
• PME Straight Edge Smoother/Polisher
• Satéprikker
• Rolstok glad
• Wilton Rose
• Funcakes botercrème mix
• Glazeermes
• Loreann oils Praline and cream
• Patidess Hazelnoot
• Eetbare lijm
• Penseeltje
• Cakedrum 20 cm
• Lint voor om de drum
• Tylose
• Wilton taartschep
• Sugargun
• FMM 5 petal Rose cutter 50mm
• Crisco
• Pump Brush
• RD Edible Silk – Pearl White
• SK Magic sparkle dust 5gr.

Maak het biscuitbeslag zoals op de verpakking staat.

Prik na de genoemde tijd wel even voor de zekerheid met de satéprikker in het biscuit om te kijken of hij gaar is.

Ik persoonlijk vind het fijner werken als ik het biscuit van te voren gemaakt heb.
Het biscuit wordt nog lekkerder en makkelijker te vullen als je het na het afkoelen een nachtje (of langer) in de vriezer hebt gehad.
Wel goed met twee zakken erom bewaren tegen smaak overdacht.

Maak één portie botercrème en verdeel deze in drieën.

Houd één portie apart zonder smaak voor het afsmeren.

En vier gelijke delen voor de vulling.

Voeg aan één deel de Hazelnoot (naar eigen smaak, een paar theelepeltjes) toe en meng het goed erdoor heen.

Voor de tweede smaak geld hetzelfde.

Ik heb voor een aanvullende smaak praline en cream smaak gekozen.

Snij het biscuit door op ongeveer 2cm van de onderkant voor het vullen.
Let op vul iets van het randje af zodat het er niet naast komt met het terugplaatsen van de bovenkant.

Ik prik altijd boven elkaar op de twee losse delen een cocktailprikker (tijdelijk) zodat ik precies kan zien waar hij op elkaar moet, handig voor als je net niet helemaal recht hebt doorgesneden.

Druk voorzichtig de bovenkant er weer op en snij dan nog een deel doormidden voor de tweede vulling.

Druk de bovenlaag er weer terug op en smeer de taart af met de botercrème die je daarvoor apart hebt gehouden.

Niet te dik het is immers alleen om het fondant “vast” te laten zitten.

Plaats hem een kwartiertje in de koelkast om de botercrème op te laten stijven.

In tussen rol ik 500 gram witte Callebaut fondant uit tot een ronde plak van 2 a 3 mm.

Kijk voor de zekerheid even het echt past door hem over de bakpan heen te leggen en je genoeg ruimte hebt om te bekleden en strak te trekken.
Je mag best een stuk van 10 cm rondom overhouden, beter te ruim dan te krap.
Maak het jezelf niet onnodig moeilijk door te krap te werken.

Haal je taart uit de koelkast en plaats de lap fondant gecentreerd in het midden op de taart. Neem de lap in je handen iets over de binnenkant van je polsen, of als je dat makkelijker vind licht over je rolstok heen rollen zodat je hem uit kunt rollen van voor tot achter de taart.
Wrijf eerst over de bovenkant en voorzichtig met de ronding mee.
Zie voor tips youtube daar staan heel veel filmpjes over het bekleden van taarten.
Met de smoother ga ik net zo lang over alles heen totdat hij mooi strak is.
Snij dan iets ruimer dan de taart zelf het overtollige fondant af en ga nogmaals met de smoother erlangs zodat die laatste millimeters ook netjes tegen/ onder de taart verdwijnt.

Plaats hem dan met de taartschep op de reeds beklede cakedrum.

Bevestig om de cakedrum een stukje lint met dubbelzijdig tape.

De roosjes heb ik dagen van te voren gemaakt van de roze fondant gemaakt.

Hiervoor gebruikt ik de petal rose cutter. Hier zijn ook youtube filmpjes van.

Maar simpelweg steek je voor 1 roosje 2 bloemen uit.
Zet in het midden met een beetje water een kegeltje vast die je net niet ziet als je de blaadjes erom heen drapeert.
Dat doe je door om en om de blaadjes te pakken.
Dus eerst blaadje 1 dan blaadje 3 dan blaadje 5 en zo door naar de nog overgebleven blaadjes. Dit zet je op je tweede uitgestoken bloemetje en doe je precies hetzelfde als bij de eerste. Snij het overtollig eronder weg en laat zo drogen.
Vorm de puntjes van de blaadjes door er een kleine twist beweging in te maken.

Ik heb nu gekozen voor twee kleurige rozen de eerste laag om de kegel donker en de laag eronder het overgebleven fondant met meer wit fondant mengen voor een lichtere kleur, met dezelfde tonen (ton sur ton).

Ik heb in mijn pumpbrush een mengsel zitten (1 op 1) van Pearl, en SK Magic sparkle dust, hiermee dust ik de roosjes.

Het koepeltje moet je zeker een aantal maanden van te voren maken, ik kies voor Funcakes fondant als dingen echt heel hard moeten worden. Je kan het mengen met Tylose maar dan kan je moeilijker de sugargun gebruiken en krijg je crackle strengen, dus het beste is dit niet te gebruiken en gewoon een aantal weken dit aan de lucht te laten drogen.
Als basis heb ik een Ikea rvs schaaltje genomen, als basis een dik uitgestoken rondje op de onderkant precies in het midden leggen en met eetbare lijm bestrijken, zodat je hier de strengen witte fondant met de sugargun overheen geplaatst. Daarbovenop doe je weer een rondje om het te fixeren. Balletjes maken voor om de onderkant van de pootjes. De lussen ertussen met de kleinere disk gemaakt, voor iets meer subtiliteit. De druppeltjes konden wel iets mooier maar zijn wel zelf gemaakt, door een kegeltjes plat te drukken.

Tot slot twee balletjes van verschillende groottes op elkaar drukken voor de bovenkant.

Ergens veilig wegzetten met een stukje bakpapier eronder zodat de onderkant ergens fris opstaat.

Zet alles vast met eetbare lijm.

Tip:

Voor het uitrollen van fondant smeer ik altijd alles in met crisco.
Ook je handen hiermee insmeren tegen het plakken.

Alle bakkersbenodigdheden koop ik online bij Deleukstetaartenshop.nl of anders indien aangegeven.

Geef een reactie
  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>