Winter Taart


Winter Taart

Ingrediënten

· FunCakes Mix voor Biscuit
· PME Deep round Cake Pan 20 x 7,5cm.
· Roomboter
· Eieren
· Wit(2×250 gram) fondant Funcakes voor bekleden
· Wit en zwart fondant Funcakes voor pinguïns en iglo.
· Funcakes marsepein paars/groen/rood en blauw
· Dr. Oetker invetspray
· PME Straight Edge Smoother/Polisher
· Satéprikker
· Poedersuiker
· Basterdsuiker
· Rolstok glad
· Funcakes botercreme mix
· Glazeermes
· Blana rvs schaaltje (Ikea/Xenos)
· Patidess Speculaas 120gr.
· Patidess Kers 120gr.
· Wilton Ribbon Cutter & Embosser set
· Eetbare lijm.
· Schaartje met gebogen bekje
· Pump Brush
· RD Edible Silk – Pearl White
· SK Magic sparkle dust 5gr.

Maak het biscuitbeslag zoals op de verpakking staat.

Prik na de genoemde tijd wel even voor de zekerheid met de satéprikker in het biscuit om te kijken of hij gaar is.

Ik persoonlijk vind het fijner werken als ik het biscuit van te voren gemaakt heb.
Het biscuit wordt nog lekkerder en makkelijker te vullen als je het na het afkoelen een nachtje ( of langer ) in de vriezer hebt gehad.
Wel goed met twee zakken erom bewaren tegen smaak overdacht.

Maak één portie botercrème en verdeel deze in drieën.
Door een klein beetje zonder smaakje om af te smeren (voor het bekleden) apart te houden.
En twee gelijke delen voor de vulling.
Voeg aan één deel de speculaassmaak ( naar eigen smaak, een paar theelepeltjes ) toe en meng het goed erdoor heen.

Voor de tweede smaak geld hetzelfde.
Ik heb voor een tegenhangende smaak gekozen.
Kers is lekker fris en iets zuur, perfect als tegenhanger voor speculaas.

Snij het biscuit door op ongeveer 2cm van de onderkant voor het vullen.
De onderste laag heb ik gevuld met botercrème op smaak gebracht met kers.
Let op vul iets van het randje af zodat het er niet naast komt met het terugplaatsen van de bovenkant.

Ik prik altijd boven elkaar op de twee losse delen een cocktailprikker (tijdelijk) zodat ik precies kan zien waar hij op elkaar moet, handig voor als je net niet helemaal recht hebt doorgesneden.

Druk voorzichtig de bovenkant er weer op en snij dan nog een deel doormidden voor de tweede vulling.
Deze botercrème heb ik op smaak gebracht met speculaas

Druk de bovenlaag er weer terug op en smeer de taart af met de botercrème die je daarvoor apart hebt gehouden.
Niet te dik het is immers alleen om het marsepein “vast” te laten zitten.

Plaats hem een kwartiertje in de koelkast om de botercrème op te laten stijven.

In tussen rol ik twee pakjes van 250 gram wit fondant uit tot een ronde plak van 2 a 3 mm.

Kijk voor de zekerheid even het echt past door hem over de bakpan heen te leggen en je genoeg ruimte hebt om te bekleden en strak te trekken.
Je mag best een stuk van 10 cm rondom overhouden, beter te ruim dan te krap.
Maak het jezelf niet onnodig moeilijk door te krap te werken.

Haal je taart uit de koelkast en plaats de lap fondant gecentreerd in het midden op de taart. Neem de lap in je handen iets over de binnenkant van je polsen, of als je dat makkelijker vind licht over je rolstok heen rollen zodat je hem uit kunt rollen van voor tot achter de taart.
Wrijf eerst over de bovenkant en voorzichtig met de ronding mee.
Zie voor tips youtube daar staan heel veel filmpjes over het bekleden van taarten.
Met de smoother ga ik net zo lang over alles heen totdat hij mooi strak is.

Snij dan iets ruimer dan de taart zelf het overtollige fondant af en ga nogmaals met de smoother erlangs zodat die laatste millimeters ook netjes tegen/ onder de taart verdwijnt.

Ik heb in mijn pumpbrush een mengsel zitten (1 op 1) van RD Edible Silk Pearl White en
SK Magic sparkle dust. Deze dust ik over de taart heen voor een sneeuweffect.
Nadat ik de iglo vastgeplakt heb dust ik deze ook voorzichtig.

De pinguïns heb ik gemaakt naar aanleiding van dit filmpje http://vimeo.com/2153021
Alles heb ik van fondant gemaakt behalve de gekleurde mutsjes en sjaaltjes, die zijn van marsepein.

Dit kan je best een aantal weken van te voren maken.
Wat ik doe is een klein snijmatje met bakpapier bekleden en vastplakken aan de onderkant met goed stevig plakband. Daarna de marsepeinen of fondant items erop zetten en in een kast zetten. Zo kan je het weken bewaren.
Scheelt een hoop werk/stress als je het van te voren maakt.

De iglo heb ik gemaakt met behulp van een schaaltje… eerst een lapje fondant gerold en daarna over het bakje heen gelegd.
Even een beetje laten drogen zodat het wat stroever word.
Netjes onderaan afsnijden zodat je een kapje krijgt.
Snij voorzichtig een opening uit voor de voorkant.
Laat de kap zitten op het schaaltje, daarna met behulp van de ribboncutter ½ inch repen gesneden en deze weer in stukjes verdeeld zodat je bouwstenen krijgt.
De onderkant van het fondant over het schaaltje insmeren met eetbare lijm en zo de bouwstenen rondom gaan plaatsen.
Na een tijdje even kijken of het al wat harder is geworden. Als hij nog een beetje flexibel is ervan afhalen en over het schaaltje een boterhammenzakje leggen en dan de fondant iglo weer terug plaatsen.
Maak nu van een reepje fondant met dezelfde bouwstenen erop een voorkant die je tegen de opening aan plakt. Gebruik indien nog zachte fondant wat keukenpapier propjes om te ondersteunen.
Laat dit een aantal dagen zo drogen in een kast ( zorg dat er geen licht bij komt.. wit kan verkleuren)

De kerstboompjes is ook een voorbeeld uit het Betty sugardreams boek.
Je maakt een groene kegel die bekleed je met een wit lapje en knipt het overtollige aan de achterkant weg.
Dan met een schaartje met een gebogen bek van boven tot onder inknippen zodat je een echt kerstboom effect krijgt, en je door het witte (sneeuw) de groene boom uit ziet komen.
Als finishing touch heb ik mijn pumpbrush voorzichtig op de top gedust zodat er een licht glittertje over de boom heen komt.

Zet alles vast met eetbare lijm.

Tip:

Voor het uitrollen van marsepein kan je je werkoppervlak bestuiven met poedersuiker.
Ook je handen kan je hiermee inkloppen tegen het plakken.

Alle bakkersbenodigdheden koop ik online bij Deleukstetaartenshop.nl of anders indien aangegeven.

1 reactie
  

Een reactie op “Winter Taart”

  1. Wat fijn dat je een beetje er bij zet hoe je de dingen maakt. Ik mis zo vaak hoe ze iets doen. of voor elkaar krijgen. Ik heb een vormpje van een strandstoel. ik heb hem gezien. geweldig. maar ik krijg dat ding er met geen mogelijkheid heel uit. Als je dan gaat zoeken hoe anderen dat doen, kan je dat maar ,mondjesmaat vinden. Dus ik ben heel blij met uitleg, hoe jij de dingen doet of gebruikt. Dank je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>