Kiwi gemberjam


Kiwi gemberjam

Ingrediënten

· 680 gram kiwi
· 680 gram geleisuiker (AH)
· 3 bolletjes gember op siroop
· 2 eetl. siroop
· ½ Citroen rasp van de schil en sap

Kiwi`s in kleine stukjes snijden en met de citroenrasp en gember met siroop in een bak mengen.

Ik heb zelf de jam in de broodbakmachine (Panasonic ZB 2502 menu nummer 26) gemaakt maar je kan het natuurlijk ook gewoon in een pan koken.
Voor de bereiding in de broodbakmachine heb ik een laagje van het fruitmengsel (helft) met een laagje geleisuiker (helft) en nog en keer deze volgorde afgewisseld en zo de machine aangezet.

De machine gaat dan 2 uur lang mengen en verhitten totdat er uiteindelijk jam uitkomt. Maar nogmaals gewoon in een pan kan het ook. Toevallig hebben wij een broodbakmachine en is dit makkelijk zodat je ondertussen je potjes kunt uitkoken en steriliseren.

De potjes in een bak met soda met kokend water goed uitsoppen. ( rubberen handschoenen aan helpt ;-)

Dan ondersteboven op een schone theedoek laten uitlekken en nogmaals met kokend water naspoelen! Om de restjes soda ook goed te verwijderen.

Intussen is je jam wel klaar en kun je gaan vullen.. mocht je nog teveel stukjes hebben kan je even je staafmixer erin zetten om hem glad te draaien.

Dan met een maatbeker alle potjes vullen en goed aandraaien. Vervolgens alle potjes onderste boven zetten zodat het overtollige lucht uit de potjes kan. Dan na 5 minuten weer rechtop zetten en laten afkoelen. Maak er een labeltje aan of een etiket met de maakdatum en de T.H.T. datum. Op zich kan het als het echt heel goed gesteriliseerd is jaren bewaard worden, maar omdat ik het leuk vind om soms een potje weg te geven zet ik er één jaar op voor de zekerheid. Na openen natuurlijk wel in de koelkast bewaren.

Tip: Leuke stofjes in een rondje knippen en met elastiekgaren bevestigen.

Geef een reactie
  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>